Nyuddannet på jobjagt - sådan overbeviser du din kommende arbejdsgiver

Hvordan kan du som nyuddannet uden den store erhvervserfaring være en gevinst for din kommende arbejdsgiver? Vi har samlet 5 tips til dig, som kan hjælpe dig med at få vendt din status som nyuddannet til noget positivt i jagten på dit første job.

nyuddannet960

”Tak for din ansøgning. Vi har valgt en kandidat med mere erfaring”. Den sætning er vi mange, der har mødt, når vi har søgt job. I jagten på dit første job er du oppe imod mange andre kandidater og masser af erfaring. Så hvorfor skulle nogen være interesseret i at ansætte en nyuddannet som dig? Det kan der faktisk være flere gode grunde til. Nedenfor finder du 5 tips til din jobsøgning, når du er nyuddannet og endnu ikke kan prale af årelang erfaring fra arbejdsmarkedet.

Tip 1: Tag kontakt og afsøg arbejdsgivers forventninger

Gør dig selv en tjeneste ved at tage telefonisk kontakt til kontaktpersonen i jobannoncen, inden du giver dig i kast med din ansøgning. Ring og spørg til arbejdsgivers forventninger og tanker om, at du er nyuddannet og derfor ikke har et langt CV med relevant erfaring. På den måde får du forventningsafstemt, og sikrer dig, at du ikke spilder din eller arbejdsgivers tid. Og måske vigtigst af alt - du får gjort opmærksom på dig selv.

Tip 2: Fremhæv dine kompetencer

Som nyuddannet kan det være svært at kende sine kompetencer, men ikke desto mindre er det vigtigt for en kommende arbejdsgiver at kende til dine stærke sider. I sidste ende er det dine faglige og personlige kompetencer, der skaffer dig et job. Det er dine kompetencer, der siger noget om, hvordan du kan anvende din viden fra uddannelsen i praksis. Derfor bør du forsøge at vise, hvordan du går til konkrete opgaver, hvilke opgaver, du har løst, og hvor du ser dit potentiale i forhold til det konkrete job.

Tip 3: Læg vægt på din nysgerrighed og din motivation

Som ny på arbejdsmarkedet brænder du for at få lov at komme ud og vise dit værd. Du er klar til at prøve dig selv af, du kan bidrage med god energi, nye ideer og friske øjne på tingene. Alt sammen noget, der er værdsat på en hvilken som helst arbejdsplads. Det kan virke banalt, men det er det ikke. Arbejdspladser er skabt på baggrund af deres medarbejdere, og med positivitet, engagement og gå-på-mod kan du være med til at definere din kommende arbejdsplads. Det er noget alle arbejdsgivere sætter stor pris på.

Tip 4: Fremhæv den erfaring, du har fra din studietid

Med en professionsuddannelse fra VIA kan du byde ind med praktisk erfaring fra praktik og praksisnær opgaveløsning på uddannelsen. Brug det aktivt i din jobsøgning. Fortæl, hvad du har lært i praktikken, hvad det gjorde af forskel for virksomheden, da du samarbejdede med dem på studiet osv. Det giver dig en god mulighed for at vise, at du kan fungere på en arbejdsplads og inden for professionen.

Du kan med fordel bruge referencer i din jobsøgning. Her kan du bruge kontakter fra din praktik, samarbejdspartnere eller måske en underviser eller vejleder fra uddannelsen. 

Tip 5: Du kommer med den nyeste faglige viden

Du er nyeste generation inden for din profession, og derfor vil du på en arbejdsplads bidrage med den nyeste faglighed og viden, som du nu kan omsætte til praksis. 

Med disse tips in mente er du godt på vej mod en succesfuld jobsøgning. Og husk så, at vi alle har været nye på arbejdsmarkedet. Held og lykke med din jobjagt.

Mere inspiration

Kan du tackle konflikter? Gode forhandlingsråd til svære situationer
Gå til siden
Hvad er stress – og hvad er de første tegn på stress?
Gå til siden
5 gode råd til overgangen fra studie til fast arbejde
Artikel Gå til siden
Work-life-balance - Skab balance i dit liv
Artikel Gå til siden
Fra studerende til nyansat fysioterapeut
Video Gå til siden