5 gode råd til overgangen fra studie til fast arbejde

Det er helt normalt, at overgangen fra at være studerende og til at være en del af en arbejdsplads er svær. Det tager tid at finde sig tilpas i sin nye rolle – og det må det også gerne gøre. Her har vi samlet fem gode råd til dig, der står midt i denne til tider svære overgangsperiode.

nyuddannet960

Selvom det kan føles ensomt at gå med disse følelser, er du bestemt ikke alene om dem. De fleste oplever forskellige grader af frustration og fortvivlelse, når de går fra at være studerende til at være fastansat. Selvom mange studerende har stiftet bekendtskab med arbejdsmarkedet gennem studiejobs, er det alligevel en helt ny verden at have fast arbejde.

1. Vær tålmodig

Overgangen fra studerende til fast arbejde kan give mange forskellige udfordringer. Derfor er det første råd at være tålmodig, for det tager tid at vænne sig til, at man nu er ”rigtig voksen”. Giv dig selv tid til at falde på plads i din nye rolle og de nye omgivelser.

Derudover kan det også være en god idé at bede dine nye kollegaer om at have tålmodighed med dig. Det er med garanti tanker, som dine kollegaer stod med, da de blev færdige med studiet. Tag en dyb indånding, og prøv at acceptere, at ikke alt kører helt på skinner fra start.

Bed dine kollegaer om hjælp

Det leder os videre til råd nummer to: Bed dine kollegaer om hjælp. Spørg dem, hvad deres bedste råd er til dig, som lige er fastansat. De har helt sikkert en masse erfaringer, som de gerne vil dele med dig.

Dine nye kollegaer har selv engang været nye på netop denne arbejdsplads. Hør dem, hvordan du bedst kommer ind i både det faglige og det sociale på arbejdspladsen. At blive en del af et nyt fællesskab er nemlig med til at mildne overgangen.

Det er okay ikke kun at være glad for sit nye arbejde

Der er mange ting, du skal give slip på, når man ikke længere er studerende. Friheden fra studielivet forsvinder, og det kan føles enormt ensomt kun at være social i frokostpausen.

Det er vigtigt, at du giver dig selv lov til at have disse følelser, selvom du også er glad for dit nye arbejde. Det hele er en overgang og en proces, hvor det kan være en god idé at sige højt til en bekendt eller en kollega, at det hele ikke er en dans på roser.

Der er mange, der sidder med en følelse om nu bare at være ”en af dem, der går på arbejde”. Det er okay at have disse følelser, og du er helt sikkert ikke den eneste, der har dem. At få et nyt arbejde behøver ikke kun at være fantastisk – det er okay at være ked af det, man mister fra sin tid som studerende.

Bed om feedback

Arbejdsmarkedet er en ny disciplin, og nye discipliner kræver øvelse. Derfor er feedback utrolig vigtig. Det er på denne måde, at du kan få en fornemmelse af, om du er på rette vej. Feedback er med til at give dig motivation og værktøjer, der kan gøre overgangen mellem studerende og fast arbejde nemmere.

Der er ingen, der ved alt, når de starter et nyt sted, og det er vigtigt at være åben for både kritik og ros. Aftal med din leder, at du jævnligt får feedback, sådan du ved, om du gør dit arbejde ordentligt – og du har ro i maven.

Hvilke forventninger har du til dig selv?

Man kommer hurtigt til at fokusere på, hvilke forventninger andre mon har til en. Det er selvfølgelig vigtigt, at du lever op til de forventninger din arbejdsgiver har til dig, men det kan være en god idé også at tænke over, hvilke forventninger du har til dig selv i overgangsperioden.

Er der noget, du gerne vil fokusere på i starten? Vil du gerne opbygge en social relation til dine kollegaer eller måske komme i mål med et projekt, du selv sætter i gang? Tænk over, hvad dine egne forventninger og mål er og arbejd efter dem. Det kan give dig en større følelse af kontrol og succesoplevelse, når du møder dine egne forventninger.

Det kan også være en god idé at bede dine ledere om at være eksplicitte i deres forventninger til dig. Eksempelvis, hvor meget tid, de forventer, at du bruger på en opgave eller hvordan kommunikationsproceduren er på arbejdspladsen ift. forskellige opgaver. Det er okay at bede om retningslinjer fra dine ledere – det gør kun overgangsperioden nemmere, og dermed dig til en endnu bedre medarbejder.

Mere inspiration

Kan du tackle konflikter? Gode forhandlingsråd til svære situationer
Gå til siden
Hvad er stress – og hvad er de første tegn på stress?
Gå til siden
Work-life-balance - Skab balance i dit liv
Artikel Gå til siden
Fra studerende til nyansat fysioterapeut
Video Gå til siden