6 tips til at mindske dine bekymringer

Stort tillykke med din uddannelse! Er du bekymret for, om du nogensinde får et (godt) job? Eller nervøs for, at du kommer til at sige noget dumt til din første samtale? Eller bekymrer du dig for ”praksischokket” som nyuddannet? Tag det roligt. Du er helt normal. Læs med her, og få vores bedste råd til, hvordan du får bekymringer til at fylde mindre i dit liv.

6-tips-til-at-mindske-dine-bekymringer

Læs med her, og få vores bedste råd til, hvordan du får bekymringer til at fylde mindre i dit liv.

1. Acceptér, at det er normalt at bekymre sig

For det første skal du vide, det er helt normalt at bekymre sig. Alle får bekymringstanker. Det er en naturlig og uundgåelig del af det at være menneske. At holde øje med mulige farer på savannen er simpelthen den måde vores urgamle biologiske hjerne er indrettet på.

Derfor gør du dig selv en tjeneste ved at acceptere, at bekymringstanker uundgåeligt vil flyve ind i din hjerne. Hvis du tænker, at du IKKE må bekymre dig, giver du dig selv en umulig opgave, der i sig selv kan være stressende.

2. Øv dig i at lade bekymringstanker passere

Du kan ikke kontrollere dine bekymringer, men du kan lære at lade dem passere forbi i din hjerne uden at gribe fat i dem med dine tanker og begynde at tygge drøv på dem.

I sig selv er det ikke problematisk, at du har mange bekymringer. Men det kan blive bøvlet for dig, hvis du bruger lang tid på dine bekymringer, for det får dem til at vokse. Til sidst får du måske vanskeligt ved at få øje på alt det gode og uproblematiske i dit liv, fordi dine bekymringer kommer til at skygge for solen.

3. Ked dig med dine bekymringer

I stedet for at bekymre dig for, at du fx aldrig scorer et godt job, og hvad det kommer til at betyde for din livskvalitet, så prøv i stedet bevidst at kede dig med dit worst-case scenario. Gentag bekymringstanken i en indre monolog i 20 minutter: ”Jeg finder aldrig et godt job, jeg finder aldrig et godt job, jeg finder aldrig et godt job…”

Til sidst vil den tanke kede dig godt og grundigt, og din opmærksomhed og tanker vil glide videre for at finde en mere spændende krog at bide på. Resultatet vil være, at tanken virker mindre skræmmende, når den flyver forbi næste gang.

4. Øv dig i at gøre noget – fra bekymring til handling

Tanker og bekymringer har en tendens til at køre i ring. Alligevel er det sjældent, du finder den gode løsning alene ved at tænke. Øv dig i stedet på at gøre tanker til handling. Hurtigt.

Når du begynder at handle, og dermed tager styringen, mister dine bekymringer lidt af deres magt. Næste gang en dosis bekymringer kommer forbi din hjerne, så spørg dig selv, hvad du kan gøre ved dem Er du fx nervøs for, at du aldrig finder et job, så skriv ned, hvad du kan gøre. Helt konkret. Her og nu. Fx:

  • Tag kontakt til en karrierevejleder.
  • Aftal et kaffemøde med en person i dit netværk, der kan hjælpe dig videre.
  • Ræk ud til en god ven, og få vedkommende til at give feedback på dit CV.
  • Eller giv dig selv fri, gå en tur i skoven, og vend tilbage til jobsøgningen næste dag.

5. Del dine bekymringer – tal med nogen

Bekymringer har det med at vokse, når de befinder sig inde i dit hoved og grovæder af din energi, optimisme og tro på fremtiden. Derfor skal du slippe dem ud af dit hoved, så de kan skrumpe ind til mere håndtérbare størrelser.
Den bedste måde at slippe dine bekymringer fri på er at tale om dem. Tal med nogen, som du stoler på. Nogen, hvor du føler psykologisk tryghed. Fx en god ven, din kæreste eller dine forældre. Vær ærlig, og sig, hvordan du har det.

Så længe tankerne drøner rundt i dit hoved, får de ikke modspil. Andre mennesker ser tingene udefra og kan hjælpe med at åbne dine øjne for nye perspektiver - og måske nye løsninger.

6. Distrahér dig selv – flyt tankerne over på noget andet

Bag en kage til dine venner. Løb en tur på stranden. Spil bordfodbold. Kort sagt, gør noget andet end at sidde i sofaen og bekymre dig. Helt naturligt er der grænser for, hvor mange ting din hjerne kan rumme på én gang.

Bekymringerne har ganske enkelt mindre plads at boltre sig på, når du er optaget af at slå æg ud til chokoladekagen eller få bolden i modstanderens mål. Distraktionen får nok ikke dine bekymringer til at forsvinde, men din hjerne får et frikvarter. Og det er vigtigt. Giv dig selv en pause.

Husk! 99 % af dine bekymringer kommer ikke til at ske i virkeligheden.

Mere inspiration

Kan du tackle konflikter? Gode forhandlingsråd til svære situationer
Gå til siden
Hvad er stress – og hvad er de første tegn på stress?
Gå til siden
5 gode råd til overgangen fra studie til fast arbejde
Artikel Gå til siden
Work-life-balance - Skab balance i dit liv
Artikel Gå til siden
Fra studerende til nyansat fysioterapeut
Video Gå til siden