VIA Alumne | VIA

Den uundgåelige rutsjebane af følelser som nyansat

Skrevet af Camilla Moesgaard | Nov 3, 2021 8:57:11 AM

Vækkeuret ringer, og i dag er første dag på dit nye arbejde. Du er sikkert spændt, fuld af forventninger og klar på at give den en skalle og imponere din arbejdsgiver.

Fra studiet har du en bred viden om dit fag, og du kan højst sandsynlig ikke vente med at bringe din viden i spil. Derfor oplever du også, at du i de første par uger, som nyansat, har masser af energi og gå-på-mod, fordi du er på det nederste læringstrin: den ubevidste inkompetence. Det vil sige, at du er ubevidst om, at der er delelementer i dit fag, du faktisk ikke ved noget om.

Den bevidste inkompetence

Du vil pludselig blive klar over, at der er nogle ting, som du ikke ved. Og den opdagelse vil muligvis føles som et slag i ansigtet og gøre dig frustreret. Du vil gerne vise din arbejdsgiver, at det ikke er en fejl at have ansat dig. Men for en stund føler du dig utilstrækkelig og slået tilbage til start.

Der er dog ingen grund til at gå i panik; du er blot kommet ét skridt tættere på selv at kunne løse dine arbejdsopgaver. Du er netop trådt op på det næste læringstrin: den bevidste inkompetence. Du er nu bevidst om, at der er dele i dit fag, som du ikke ved noget om. Og derfor kan du begynde at øve dig og bevæge dig længere op ad læringskurven.

Den bevidste kompetence

Endelig! Efter nogle måneder vil du opleve, at du kan løse dele af dine arbejdsopgaver selv, og en følelse af glæde, lettelse og sejr vil ramme dig.

Men husk på, at du ikke bare kan tænde autopiloten og køre derudad. Du skal på dette stadie af læring – den bevidste kompetence – koncentrere dig for at løse dine arbejdsopgaver. Og du vil fortsat opleve, at du støder på udfordringer, hvor du har brug for hjælp af dine kollegaer.

De vil dog også have brug for din hjælp, fordi du lige nu er et sted i din læringsproces, hvor du er bevidst om, hvad du gør for at løse dine opgave. Og du er derfor dygtig til at forklare fx nye kollegaer, hvordan du præcis udfører en opgave.

Den ubevidste kompetence

Du skal arbejde (rigtig) mange år for at nå det sidste stadie af læring: den ubevidste kompetence. Måske du aldrig træder op på det sidste læringstrin, men det skal du ikke se som en fiasko. Faktisk er det kun et tegn på, at du fortsat bliver ved med at lære og udvikle dig.

En person, der er ubevidst kompetent, vil have svært ved at lære fra sig, fordi vedkommende har svært ved at genkalde oplevelsen af den bevidste inkompetence. Og hvis man gerne vil give sin viden videre til andre, så skal man først og fremmest kende de kompetenceområder, som er nødvendige for at tilegne sig den nye viden.